H.P.A.S. Examination-2017 (Paper-1 - General Studies) 92 Questions Start Quiz

Advertise Here

Questions for H.P.A.S. Examination-2017 (Paper-1 - General Studies) exam

Q:1) What was the approximate decadal population growth rate of Himachal Pradesh in census 2011?

Answer: 
B

Q:2) Which famous football tournament was started in 1888 from Annadale?

Answer: 
B

Q:3) Who is the author of the book Polyandry in the Himalayas?

Answer: 
A

Q:5) In which district Central Government approved Rs. 80 lakh in 2011 for setting up of Snow Leopard centre?

Answer: 
B

Q:6) What is the approximate capacity of Shontong Karcham Hydro Electric Power Project?

Answer: 
D

Q:7) Dohru is a traditional woollen dress worn by the women of which district?

Answer: 
D

Q:8) What is the architectural style of the temple built on the edge of the Prashar Lake?

Answer: 
B

Q:9) Madho Rai ki Jaleb is the main attraction of which popular Himachali fair?

Answer: 
C

Q:10) In 1848, who suppressed the rebellion of Wazir of Nurpur and then Pramod Chand and Rajas of Jaswan and Datarpur?

Answer: 
A

Q:11) In 1804 A.D. Rulers of Bilaspur, Mandi, Chamba and other small rulers of Kangra area invited whom to invade Kangra?

Answer: 
A

Q:12) Which was the old capital of Kullu Rajas from where the twelve generations of Kullu Rajas ruled?

Answer: 
B

Q:15) Democratisation of the Administration was the main aim of:

Answer: 
A

Q:16) The movement started under the aegis of Kisan Sabha in which Shri Lakshmi Singh and Vaid Surat Singh played a pivotal role was:

Answer: 
B

Q:17) Where does river Yamuna, after flowing through Uttrakhand, enter in Sirmaur district of Himachal Pradesh?

Answer: 
B

Q:18) Shingo-La is the name of which pass?

Answer: 
A

Q:19) Which of the following Himalayan zones occupies the maximum percentage of the total geographical area of Himachal Pradesh?

Answer: 
A

Q:20) Which of the following valleys lies between the Dhauladhar and Pir Panjal?

Answer: 
B