Latest exam questions

Q:1) Rajiv Gandhi Ayurvedic Medical Colege is located at which place in H.P.

Answer: 
B

Q:2) United Service Club was founded at Shimla in which year

Answer: 
C

Q:3) Which Delhi sultan captured the Kangra fort in 1337 A.D.

Answer: 
C

Q:4) Bilaspur princely state was founded by

Answer: 
C

Q:5) Sanskrit name of river Ravi is

Answer: 
B

Q:6) Chauntra Valley is located in which district of H.P.

Answer: 
A

Q:7) Chadwick water falls is located at which place in H.P.

Answer: 
B

Q:8) Patalsu mountain peak is located in which district of H.P.

Answer: 
B

Q:9) Jalsu pass connects kangra with

Answer: 
C

Q:10) Which district of H.P. has lowest density of roads

Answer: 
A

Q:11) Slide sorter option of Powerpoint is available on Which menu

Answer: 
C

Q:12) In which menu in MS-Excel we find the pivot table command

Answer: 
C

Q:13) In MS Word magnifier button is available on

Answer: 
A

Q:14) Which file format is a method of encoding pictures on a computer

Answer: 
B

Q:15) Which command in DOS can be used to recover accidentally deleted files

Answer: 
A

Q:16) Which are Graphical objects used to represent commonly used applications

Answer: 
D

Q:17) Which type of computer use the 8-bit code called EBCDIC

IBM mainframe and IBM midrange computer operating systems use this code.

Answer: 
B

Q:18) The octal equilent of (111010)2 is

Answer: 
B

Q:19) The red wave underline in MS Word document indicates

Answer: 
A

Q:20) An Assembler is used to translate a program written in

Answer: 
D

Q:21) CAD Stands for

Answer: 
C

Q:22) A program available in the market to use in a computer is called

Software language is used for writing software packages. Software package such as MS Office are available in market.

Answer: 
A

Q:23) Makki roti is a

Answer: 
B

Q:24) Orange , Tomato, Lemon & Amla are rich some sources of ..

Orange , Tomato, Lemon & Amla are rich some sources of Vitamin C.
- Vitamin A sources are Mango, Papaya & Carrot etc.
- Vitamin B Sources are Rice, Wheat etc.
- Protein sources are : Peas, Gram, Soyabeans etc

Answer: 
C

Q:25) Fish & Paneer are rich sources of ...

Plant & animal sources of proteins:- Meat, Fish, Paneer, Eggs

Answer: 
D

Q:26) Rickets is caused by deficiency of ...

Answer: 
D

Q:27) Which disease is caused by deficiency of Vitamin C

Answer: 
B

Q:28) Gautam Buddha was born in……

Answer: 
D

Q:29) Where did Ashoka fight his last battle ?

Answer: 
B

Q:30) Which of these is not part of our Parliament ?

Answer: 
C

Q:31) …………..is the largest planet of the solar system.

Answer: 
A

Q:32) ……….. is the author of ‘Meghdoot’

Answer: 
A

Q:33) Who was written the book ‘Anand Math’?

Answer: 
A