H.P.A.S. Examination-2016 (Paper-1 - General Studies) 76 Questions Start Quiz

Advertise Here

Questions for H.P.A.S. Examination-2016 (Paper-1 - General Studies) exam

Q:1) The global agreement that deals with the control of transcoundary movements of hazardous wastes and their disposal is called :

Answer: 
A

Q:2) United Nations has declared 2017 as the International Year of :

Answer: 
A

Q:3) Which of the following represents the major loss to the human kind due to environmental degradation?

Answer: 
B

Q:5) The number of wetlands in India listed under Ramsar Convention is:

Answer: 
C

Q:6) What was the unemployment rate during 2015-16 based on Usual Principal Status in India ?

Answer: 
C

Q:7) The growth rate of Himachal Pradesh during 12th Plan (2012-17) has been estimated at:

Answer: 
B

Q:8) Which of the following States of India has the highest poverty ratio?

Answer: 
C

Q:9) AMRUT is launched on:

Answer: 
A

Q:10) Who conducts the periodical smaple survey for estimating the poverty line in India?

Answer: 
C

Q:11) HDI is measured with reference to :

Answer: 
B

Q:12) As per Census 2011, literacy rate in Himachal Pradesh for male and female respectively is:

Answer: 
B

Q:13) In the Budget for 2017-18, the funds allocated for MANREGA is:

Answer: 
B

Q:14) Which one of the following policies of Government of India is related to the availability of cooking gas to the BPL Households?

Answer: 
A

Q:15) Which one of the following is a correct sequencing of the features of the Preamble of Indian Constitution?

Answer: 
A

Q:16) Provision for Grant-in-Aid under Article 243 H for the Panchayats has been made out of which source?

Answer: 
C

Q:17) Supreme Court's judgement in Indira Sawhney Vs. Union of India is related to which issue?

Answer: 
A

Q:18) Under which provision can the Speaker allow any member of the House to speak in his/her mother language?

Answer: 
C

Q:19) Power of Judicial Reviewj, provided in the constitution, is exercised on the basis of which priciple?

Answer: 
B

Q:20) Who presides over the joint sitting of the Parliament ?

Answer: 
B

H.P.A.S. Examination-2016 (Paper-1 - General Studies) Overview

H.P.A.S. Combined Competitive (Preliminary) Examination-2016 (Paper-1 - General Studies) was mentioned in Advertisement No.1/2017 Dated: 01/01/2017.
LAST DATE FOR RECEIPT OF APPLICATIONS was : 30/01/2017

Himachal Pradesh Administrative Combined Competitive Examination consistsof three successive stages to complete the selection process.

4.1. STAGE - I (PRELIMINARY EXAMINATION) :
Preliminary examination
A) Initially, Preliminary examination consisting of 02 papers based on objective type (multiple choices) questions on the following pattern will be held.

Exam Group: 
Year: 
Total Questions: 
76