H.P.A.S. Examination-2015 (Paper-1 - General Studies) 30 Questions Start Quiz

Advertise Here

Questions for H.P.A.S. Examination-2015 (Paper-1 - General Studies) exam

Q:1) In the context of climate change, measures undertaken by Government of India

Answer: 
A

Q:2) The acronym UNFCC represents:

Answer: 
A

Q:3) According to Paris agreement on climate change, the rise in average temperature

Answer: 
B

Q:4) Which of these is not a factor threatening extinction of several species in India ?

Answer: 
C

Q:5) Identify the correct sequence of countries with the highest biodiversity ?

Answer: 
A

Q:6) India is to home to how many (approximately) mammalian species ?

Answer: 
C

Q:7) Which of these places is reputed to be world’s most biologically diverse?

Answer: 
A

Q:8) Desert ecosystem are characterized by annul rainfall of less than.?

Answer: 
A

Q:9) Which of these is not an ecosystem service?

Answer: 
C

Q:10) Which of the following is not a freshwater ecosystem?

Answer: 
D

Q:11) Swabhiman is a

Answer: 
A

Q:12) Which of the following is not a function of Reserve Bank of India?

Answer: 
D

Q:13) As per the Census 2011, the average age is above 30 years for the following states

Answer: 
A

Q:14) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojna was approved by Central Government on:

Answer: 
A

Q:15) What is the population density (per sq. km) of India and Himachal Pradesh

Answer: 
C

Q:16) First Census was conducted in which year in India?

Answer: 
A

Q:17) The 14th Finance Commission has enhanced the states' share in the central divisible pool taxes from

Answer: 
B

Q:18) As per HDR, 2014 the Gender Inequality Index of India is:

Answer: 
A

Q:19) What has been the growth rate of GDP of India during 2014-15

Answer: 
D

Q:20) Who is the Chief Economic Advisor to the Government of India?

Answer: 
C