HP TGT ART 2016 31 Questions Start Quiz

Advertise Here

Questions for HP TGT ART 2016 exam

Q:1) What percentage of Earth's surface is covered with water?

Answer: 
A

Q:2) Which state implemented the Panchayati Raj System First?

Answer: 
B

Q:3) According to the Right to Education Act, admission of children to particular class has been proposed to be on the basis of

Answer: 
B

Q:4) According to Piaget, Egocentric is

Answer: 
B

Q:5) "Senses are the gateways of knowledge" was emphasised by

Answer: 
D

Q:6) A Teacher should make an attempt to understand the potentialities of her/his students. Which of the following fields is related to this objective?

Answer: 
D

Q:7) The picture of a horse is

Answer: 
A

Q:8) The removal or withdrawal of a negative reinforcer

Answer: 
B

Q:9) Who is known as " father of behaviourism"?

Answer: 
A

Q:10) Learning of mathematiccal tables by children is an example of

Answer: 
D

Q:11) The term" Homeostasis" was coined by

Answer: 
B

Q:12) Kritika who does not talk much at home, talks a lot at school; it shows that

Answer: 
D

Q:13) " Dyslexia " is associated with

Answer: 
C

Q:14) Children _______ faster when they are involved in the activites that seem to be ____________

Answer: 
D

Q:15) Projective techniques are used to assess __________

Answer: 
C

Q:16) The stess affects performance in examination. This fact reflects which of following relationship?

Answer: 
B

Q:17) A teacher can identify a stressed child when the child shows the following behaviour-

Answer: 
A

Q:18) What is the main objective of teaching Math, according to NCF 2005?

Answer: 
C

Q:19) On the basis of child psychology which statement is appropriate?

Answer: 
B

Q:20) The term 'development' includes _________________

Answer: 
C